תוכנית חשמל בבית היא הבסיס לשינויים ושיפורים במערכת החשמל בבית. כאשר מבצעים שיפוצים בבית, אחד הדברים החשובים שיש להקפיד עליו הוא בנייה של תוכנית חשמל לבית. זאת, במקביל לבניית תוכניות בתחומים שונים, כגון תוכנית מיזוג ותוכנית אינסטלציה.
כל התוכניות אמורות לייעל את נושא זרימת המים, המיזוג ובעיקר את חלוקת העומס של מערכת החשמל באופן שלא יגרום להפסקת חשמל, עקב הפעלה של מספר מכשירים בו זמנית. מהם השלבים החשובים בבניית תוכנית חשמל? מדוע חייבים לעשות תוכנית חשמל איכותית ומתי היא צריכה להיות מוכנה? בשורות הבאות נעסוק בנושא לא מוכר, אבל כזה שטיפול שגוי בו עלול להשפיע לרעה על איכות החיים בבית לאורך שנים.
שלבים בבניית תוכנית חשמל
בניית תוכנית חשמל צריכה לכלול את המטרות כדלקמן: הגברת היכולת של מערכת החשמל לתמוך בהפעלה של מספר מכשירים המוגדרים זוללי חשמל בו זמנית. בשלב השני, התוכנית נועדה לחלק את העומס על מערכת החשמל בבית או בעסק בין מספר נקודות מרכזיות. החלק השלישי והאחרון בתוכנית הינו פיזור שקעי חשמל בבית באופן שיקל על השימוש במכשירי חשמל מגוונים בחדרים השונים בבית
הגברת היכולת של מערכת החשמל: ההגברה כאמור מתבצעת בשני צעדים: הראשון – מעבר למערכת חשמל תלת פאזית. תקצר היריעה מלתאר את מבנה המערכת ואת הסיבות שהפכו אותה לכל כך מוצלחת.
די אם נאמר כאן שמערכת תלת פאזית מגבירה בצורה ניכרת את היכולת של מערכת החשמל לעמוד בעומסים גבוהים. החלק השני בהגברת היכולת של מערכת החשמל הוא להגדיל את רוחב הצינורות של מערכת החשמל לכדי 40 אמפר. גם ההחלפה הזאת נועדה לאפשר למערכת החשמל לעמוד בעומסים גדולים.
חלוקת העומס: חלוקת העומס נועדה להגדיר מראש היכן מוקדי הצריכה המרכזיים בבית, ולהתקין בהם שקעי כוח, שיאפשרו להם לעמוד בעומסים מרובים. החלק השלישי בתוכנית, שהוא פיזור שקעי החשמל בבית, נועד לאפשר לדיירים לווסת את צריכת החשמל ולא להעמיס יתר על המידה מכשירים זוללי חשמל באזור מסוים.
למה חייבים תוכנית חשמל
תוכנית חשמל נועדה, מעבר לפיזור הסיכונים, להעניק לדיירי הבית את הנוחות המרבית בכל האמור לניצול החשמל בבית תוכנית נכונה תחלק את העומסים עם חלקים אחרים בבית. בנוסף, פיזור נכון של שקעים כאמור לעיל יאפשר לכל אדם באשר הוא ליהנות ממכשירי חשמל מחוברים ומוכרים. העדר תוכנית חשמל עלול לייצר מצב שבו יש עומסים בחלק מסוים בבית, שמערכת החשמל בבית איננה נותנת לך מענה.
תוכנית החשמל כאמור חייבת להיות מוכנה עוד בשלבים המוקדמים של הקמת המבנה. בחלק ניכר מהמקרים התוכנית מוכנה בעת הפעילות השוטפת של האדריכלים, או בהמשך, כאשר המהנדסים מוציאים את התוכנית מהכוח אל הפועל. אין להמעיט בחשיבות התוכנית להקמת מערכת חשמל, כיוון שככל שהתוכנית טובה ומתאמת יותר, כך מספר תקלות החשמל יפחת עד למינימום.